Birkerød Kammermusikforening generalforsamling

 

Torsdag d. 18. april 2013

 

49. sæson

 

Sæsonens første koncert fandt sted mandag d. 10. september, med det unge ensemble Mazvila Winds, blæserkvintetten som i 2011 hjemtog 2. prisen ved P2’s Kammermusikkonkurrence. Programmet blev ikke helt som først annonceret, og dette havde baggrund i at kvintettens faste klarinettist på grund af orkesteransættelse i Sverige blev erstattet – på glimrende vis – af Mathias Kjøller. Central blæsermusik af Franz Danzi, Jørgen Jersild og Paul Taffanel var så det musikalske indhold i en fin åbningskoncert.

 

Allerede tirsdag d. 25. september havde vi den næste koncert – et genhør med Marianna Shirinyan og Hrachya Avanesyan. Disse to musikere havde, som de ofte gør det, sammensat et program med dels soloværker for violin og for klaver og dels værker for duo. Bach, Beethoven, Carl Nielsen og Cesár Franck. Som altid suverænt spillet – og der var næppe nogen i salen, der af aftenens forløb ville have gættet, at Hrachya Avanesyan efter koncerten måtte i seng for at få has på høj feber.

 

Tirsdag d. 23. oktober var det den tyske Atos Klavertrio, der indtog scenen. Vi har i Danmark rigtig mange gode klavertrioer – markedet er så at sige godt dækket. Blandt de udenlandske trioer er det stort set kun de store gamle, der kan høres i de danske koncertsale. Atos Trioen er ikke blandt dem, men megen hæder er tildelt trioen, som da også gav os en fin aften. På programmet var trioer af Beethoven, Haydn og Schumann og dertil et spændende værk ”Fremde Szene III ”fra 1984 af Wolfgang Rihm.

 

Efter november-pausen, der skyldes at salen i en lang periode bruges af Limenas, var der mandag d. 3. december et herligt genhør med Oslo Strykekvartett. Programmet var spændende sammensat, begyndende med Bartók’s 5. strygekvartet og sluttende med Sibelius’s ”Voces intimae”. Og derimellem relaterede værker med en anden rytmisk natur, Dave Brubeck’s ”Blue Rondo à la Turk” og den svenske ”Visan från Utanmyra”, begge arrangeret for kvartetten af cellisten Øystein Sonstad, som i øvrigt er Rudersdal-borger. Herligt at opleve en aften med en sådan spændvidde og så høj musikalsk kvalitet.

 

Nytårskoncerten, som jo arrangeres i samarbejde med Mantziusgården, blev afholdt søndag d. 13. januar. Og som det efterhånden er tradition var det Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester, der indtog scenen. Der er ikke mange wienervalse på programmet, der i stedet indeholder filmmusik mm. Og i 2013 var der ingen vokalsolist! I stedet var anden del af koncerten overladt til ”Dreamers Circus”, den nordiske folkemusikgruppe, hvor Rune Tonsgaard Sørensen (Den Danske Strygekvartet) spiller violinen. Altså en ikke helt ”traditionel” nytårskoncert. Og mens mange sætter pris på forandring er der enkelte, der ikke gør det. Sådan skal det vist være.

 

Tirsdag d. 22. januar havde vi så den første kammermusikkoncert i det ny år. Den unge canadiske Afiara String Quartet besøgte Birkerød som led i en omfattende turne rundt i Danmark, og koncerten  Birkerød blev sendt direkte af DR som P2-koncert. Vi havde valgt et program bestående af værker af Sjostakovitj, Beethoven og Dvorak. Af Beethoven hørte vi den allersidste kvartet, ikke ofte på koncertprogrammerne, og også Dvorak-kvartetten var blandt de ikke så ofte spillede. Godt med ny bekendtskaber også blandt de store gamle komponisters værker.

 

Onsdag d. 27 februar var Ensemble Mutatis på scenen. Mutatis betyder jo foranderlig, og med 5 strygere og fem blæsere er der da næsten heller ikke nogen begrænsninger, når man vil vælge repertoire. Med en besætning bestående af 10 relativt unge musikere kan der så også ske meget både i privatlivet og med skiftende ansættelser. Og der var da også ændringer i såvel besætning som program i forhold til det annoncerede. Et værker Ligeti og to af Mozart havde tiden før pausen, og efter den kom som oprindelig lovet Spohrs store nonet.

 

Sæsonens næstsidste koncert, torsdag d. 14. marts, var et genhør med den engelske Doric String Quartet. Og de skuffede bestemt ikke de forventninger, som lå bag beslutningen om at geninvitere de fire strålende musikere. På programmet var en meget fin, men ikke så ofte hørt, kvartet af Haydn, og en af Beethovens seneste kvartetter, opus 131. Og derimellem et værk fra 2008 af den amerikanske komponist Peter Knell, født i 1970. Spændende og fin aften.

 

Traditionen tro havde vi til den sidste koncert i sæsonen, onsdag d. 3. april, besøg af unge talenter, denne gang fra Opera Akademiet. I sæsonfolderen var det alene angivet at ”Programmet fastlægges senere”. Og det var dækkende! Opera Akademiets 1.-årshold på 6 sangere fra Danmark, Norge og Sverige, og spændende vidt også stemmemæssigt med sopran, mezzo, baryton og basbaryton. I selskab med pianisten Christian Westergaard. Sangere kan jo – som andre – blive syge, og det var netop på dagen sket for en af herrerne – men en studerende fra Opera Akademiets 3. årgang sprang til i stedet. Det blev en absolut herlig aften med glimrende fremførelse af elskede opera-arier og ensembler af Mozart, Verdi Donizetti m. fl.

 

Tilhørerantallet ved de enkelte koncerter opgør vi ikke. Men det er vores oplevelse, at vi ved i alle tilfælde ved nogle af koncerterne har haft vigende tilstrømning. Noget kan måske skyldes den lange og kolde vinter – men det er næppe hele forklaringen. Der har været nedgang i antallet af medlemmer i foreningen – tilgangen af medlemmer er mindre end frafaldet. Vi tror ikke at det er realistisk at forvente tilgang af nye helt unge medlemmer – og tilhørere – men vi ville gerne finde en vej til at tiltrække folk i alderen ca. 50 år og opefter. Personer, hvor børnene ikke længere optager al tid og fokus – og folk der får mere tid til sig selv som pensionister.

 

Foreningen skylder stor tak til to personer, som har varetaget arbejdet med hjemmesiden. Det er Jens Staalby – og Andreas Rasch, som i sin tid oprettede siden og som trådte til, da meget alvorlig sygdom gjorde det umuligt for Jens Staalby at varetage arbejdet. Foreningens hjemmeside er et meget væsentligt led i kommunikationen med vores omverden.

 

Til slut skal der lyde en stor tak til alle medlemmer af bestyrelsen – og til deres ægtefæller. Også vores aktive og stabile suppleant og vores revisor fortjener tak.